Η κοινότητά μας όπως κάθε χρόνο έτσι και εφέτος πραγματοποίησε την καθιερωμένη πλέον γιορτινή επίσκεψη στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, για το έθιμο του «Ροδιοῦ». Η κοινότητά μας το έθιμο αυτό, το έχει καθιερώσει εδώ και οκτώ χρόνια, παραμονή τῶν Χριστουγέννων.

Την παραμονή λοιπόν τῶν Χριστουγέννων, μικροί και μεγάλοι, ετοιμάσαμε το καλάθι με τα ευπρεπισμένα ρόδια για να τά προσφέρουμε στον Πατριάρχη μας, παρουσιάζοντας παράλληλα και το ετήσιο ημερολόγιο 2020 το οποίο είναι αφιερωμένο στους Διδασκάλους του Γένους.

Συνοδεία του μητροπολίτη μας, και επόπτου της περιφερείας Βοσπόρου, σεβ. Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ.κ. Ειρηναίου, τον ιερέα μας π. Ευάγγελο μετά της οικογενείας του, τον Πρόεδρο της Κοινότητός μας κ. Γεώργιο Παπαλιάρη, τον Πρόεδρο της Κοινότητος Αγίου Φωκά κ. Ευστράτιο Δολτσινιάδη, σύσσωμη η Έφοροεπιτροπή της Κοινότητός μας μετά των οικογενειών των, σύσσωμη η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Μεγάλου Ρεύματος υπό την προεδρία της κ. Λοξάνδρας Δημοπούλου και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες μετά των οικογενειών των.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μας υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και συγκίνηση, ευχαρίστησε και εξήρε τις προσπάθειες αυτές της κοινότητός μας, και την πρωτοβουλία του Προέδρου μας δια τις εκπλήξεις και τις δραστηριότητες αυτές, οι οποίες διατηρούν και συντηρούν την συνοχή και μεταλαμπαδεύουν τά ήθη και τά έθιμα της Ρωμιοσύνης στις νεότερες γενεές.

Στην συνέχεια όλοι, μικροί και μεγάλοι λάβαμε τις Ευχές και την Ευλογία Του Πατριάρχη μας επί τη αγομένη εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Το «σπάσιμο του ροδιού» είναι ένα πανάρχαιο έθιμο του λαού μας για την γιορτινή μέρα της έλευσης του νέου χρόνου.

Το έθιμο αυτό αρχικά εντοπίστηκε στην Πελοπόννησο, αν και μετά διαδόθηκε σε κάθε γωνιά τοῦ κόσμου και  συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία, ντυμένοι όλοι με τα καλά τους ρούχα για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και να υποδεχτούν το νέο χρόνο, καλό κι ευλογημένο. Στην επιστροφή, ο νοικοκύρης του σπιτιού έχει στην τσέπη του ένα λειτουργημένο ρόδι, έτσι θα ήταν ο πρώτος που θα έμπαινε στο σπίτι για να κάνει το καλό ποδαρικό (με το δεξί πάντα) σπάζοντας το ρόδι και λέγοντας «με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος..», στην Μικρά Ασία το φυλούσαν στα εικονίσματα από τις 14 Σεπτέμβρη, δηλαδή τη μέρα του Σταυρού. 

Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν ότι οι κόκκοι του συμβόλιζαν την αφθονία, τη γονιμότητα, αλλά και την καλή τύχη.

Ευλογημένο το Νέο Έτος

Χρόνια Πολλά

Στοιχεία επικοινωνίας

 Κοινότητα Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μεγάλου Ρεύματος

  Satış Meydanı, 34347 Arnavutköy, Beşiktaş, Istanbul, Turkey

 Τηλέφωνο: (+90) 212 26 35 744

  Email: info@megalorevma.org

  Website: www.megalorevma.org

     

Αδελφότητα στην Αθήνα

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Αδελφότητας Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου "Ο Ταξιάρχης" και ενημερωθείτε για τις δράσεις της, στην Αθήνα.

adelfothta logo

Εγγραφείτε

Εγγραφείτε στη λίστα emails της Κοινότητας για να μαθαίνετε νέα μας.

Please enable the javascript to submit this form